artikel  
Selectie Galerie
Maarten Verhaak
Bij het zien van de olieverfschilderijen van Maarten Verhaak geloof je haast je eigen ogen niet. Ze zijn zo realistisch geschilderd dat je ervan overtuigd bent naar een foto te kijken. Verhaak schildert alledaagse plekken in de stedelijke periferie, met name in Amsterdam Zuid-Oost. Glimmende auto's, nieuwbouwkantoren, snelwegen, uitzendbureaus en vliegtuigen op Schiphol zijn tot in de allerkleinste details weergegeven op doek. T/m 22 dec in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam. Wo t/m za 12u30-17u30.
Andrew Dreyer
Onder de titel Ill at ease exposeert kunstenaar Andrew Dreyer een serie fotowerken die een gevoel van onbehagen moet opwekken. Dreyer maakt foto's van nette woonwijken die overdag rustig en burgerlijk overkomen en die warmte en veiligheid uitstralen. Maar 's nachts, als de fotograaf met zijn camera op stap gaat, veranderen deze buurten in uitgestorven, unheimische plekken. De duistere foto's, die op canvas zijn afgedrukt, tonen de wereld vanuit het perspectief van de inbreker die rond de huizen sluipt. T/m 15 dec in fotogalerie 0031, Haarlemmerdijk 171hs, Amsterdam. Za 14-18u en op afspraak (020-4270014).
Mnemosyne
Voor de tentoonstelling Mnemosyne zijn kunstenaars bijeengebracht die in hun werk de authenticiteit van herinneringen onderzoeken. De meesten van hen werken met fotografie, film of video - media die de indruk wekken een objectieve weergave van de werkelijkheid te geven, maar die in werkelijkheid net zo manipulatief is als het geschilderde beeld of het gesproken woord. Wat is waarheid en wat is fantasie, is de vraag die op Mnemosyne wordt opgeroepen. Te zien zijn werken van Tiong Ang, Ronald de Boer, Harald Köhneke, Sabine Mooibroek en Maurice van Tellingen. T/m 16 dec in De Veemvloer, Van Diemenstraat 410, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.
Frank van der Salm
Op de foto's van Frank van der Salm zien flatgebouwen eruit als poppenhuizen en lijken berglandschappen op maquettes. Toch zet de fotograaf niets in scène en registreert hij uitsluitend bestaande situaties. De manipulatie van het beeld zit in de kadrering, de compositie en het spel met scherpte en diepte. Zo ontstaan foto's van gebouwen , landschappen, luchten en water, waarvan je het bestaan in twijfel trekt. 25 nov t/m 23 dec in MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam. Wo t/m zo 13-18u. 24 nov t/m 22 dec in Malasch-MK-Cokkie Snoei, 2e Laurierdwarsstraat 64, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.
En verder
Werk op papier van Mario de Brabandere t/m 22 dec in Galerie Espace, Keizersgracht 548, Amsterdam.
Datum:  22-11-2001
Rubriek:  Selectie Galerie
Pagina:  24
Op dit artikel rust auteursrecht van NRC Handelsblad BV, respectievelijk van de oorspronkelijke auteur.
Statistics