artikel  
Galerieselectie
MAARTEN VERHAAK
Bekendheid kreeg Maarten Verhaak met zijn hyperrealistische tekeningen van auto`s. Die serie krijgt nu een vervolg in de Wetering Galerie, waar Verhaak een reeks voorstellingen van gebouwen laat zien. Nog steeds speelt de auto in deze werken, geschilderd met acryl op papier, een grote rol. Afgebeeld zijn met name tankstations, showrooms van dealers en architectuur rondom kruispunten. De beelden zijn zo gedetailleerd dat ze van een afstandje net foto's lijken. Het contrast met de subtiele, abstracte tekeningen van mede-exposant Marc Nagtzaam is dan ook groot.
Tekeningen van Marc Nagtzaam en Maarten Verhaak. T/m 30 juni in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam. Wo t/m za 12u30-17u30.
FOTOGRAFIE
De expositie Fotografie in galerie Nouvelles Images toont werk van negen jonge, internationaal bekende fotografen. Mensen staan in hun werken veelal centraal. Zo maakte de Fransman Charles Frťger portretten van jeugdige en volwassen Sumo-worstelaars, fotografeerde Katharina Bosse Amerikaanse vrouwen in hun dagelijkse omgeving en nam Duarte Amaral Netto foto's van zittende en liggende mensen die door het schilderachtige licht doen denken aan het werk van Vermeer. Ook de Nederlandse fotografen Margriet Smulders en Jean-Marc Spaans tonen hun werk.
fotografie. T/m 17 juli in Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag. Di t/m za 11-17u.
NICO BICK
Fotograaf Nico Bick (Arnhem 1964) heeft een voorkeur voor wat ogenschijnlijk onopvallend is, voor plaatsen waar eigenlijk niemand echt naar wil kijken, zoals benzinestations of het achteruitzicht van de huizen van zijn vrienden. Wat hij daar fotografeert is niet wat die plek bijzonder maakt, maar wat er gewoon aan is. Voor zijn nieuwe serie Home maakte hij foto's van slaapplekken van daklozen, onder bruggen en tentzeilen, in nissen of in de openlucht.
Home, foto's van Nico Bick. T/m 7 juli in Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag. Wo t/m za 12-17u.
WILLEM SANDERS
Kunstenaar Willem Sanders maakte de afgelopen vijf jaar in respectievelijk Xiamen (China), Amsterdam en Bergen (Noorwegen) een omvangrijke verzameling getekende koppen. Vrienden en bekenden van de schilder sieren de tekeningen, maar ook popidolen, daklozen, wetenschappers, bekende journalisten of verzamelaars zijn geportretteerd. Op de tentoonstelling Portretten 1998-2003 in het Leids Universitair Medisch Centrum hangen al deze verschillende hoofden naast elkaar. Enige overeenkomst is dat alle koppen op gelijke wijze op het blad zijn gezet, met de kin rustend op de onderkant van het vel.
Portretten van Willem Sanders. T/m 13 sept in Galerie LUMC, Albinusdreef 2, Leiden. Dag 8-20u.
MOON ABSINTHE
De tentoonstelling Moon Absinthe toont het werk van vijf kunstenaars uit Londen die in verschillende media allerlei fantasierijke werelden creŽren. Edwina Ashton maakt video's over alledaagse locaties die bevolkt worden door ongewone wezens, Silke Otto-Knapp schildert exotische plekken in waterverf en Francis Upritchard creŽert met behulp van gevonden voorwerpen een soort geheimzinnige totempalen. In de film van Brian Griffiths en David Thorpe tenslotte, brengt een jong stel een middag door op het dakterras.
`Moon Absinthe'. 20 juni t/m 1 aug in galerie Noname, Hoogstraat 32, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.
EN VERDER
Foto's van John Riddy t/m 26 juni in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam; nieuw werk van Maria Roosen t/m 17 juli in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam; tekeningen van Yoshitaka Amano t/m 27 juni in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem; video van Julika Rudelius t/m 27 juni in Marres, Capucijnenstraat 98, Maastricht; sculpturen en collages van Lidy Jacobs en schilderijen van Ellemieke Schoenmaker t/m 27 juni in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam; foto's van Arthur Kleinjan t/m 3 juli in Galerie Ron Mandos, Rodenrijselaan 24, Rotterdam; installaties van Shane Waltener t/m 4 juli in MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam.
Datum:  17-06-2004
Rubriek:  Galerieselectie
Pagina:  23
Op dit artikel rust auteursrecht van NRC Handelsblad BV, respectievelijk van de oorspronkelijke auteur.
Statistics